Nieuwsbrief Huis Communicatie

 

Sorry, het is me niet gelukt 

Wat zou je doen als je wist dat je niet kon mislukken? Je zou relaxter zijn. Een ideeënmachine zijn, onbevangen luisteren naar je intuïtie en met gemak over ieder onderwerp communiceren. Je creativiteit kende geen grenzen… Eigenlijk verlangen we dat allemaal. De angst om te mislukken en niet aan verwachtingen te kunnen voldoen is echter groter. Wil je ‘mislukken’ eens vanuit een ander perspectief bekijken? lees hieronder hoe je ermee afrekent.

Met een schooldirecteur besprak ik dat ouders mondig zijn en dat medewerkers daar niet altijd antwoord op hebben. We waren aan het brainstormen over effectief communiceren met ouders. Docenten en leraren hebben daar vaak dagelijks mee te maken en toch vinden zij dat zij niet genoeg ervaring hebben om alle ouders goed te woord te staan. Dat geldt vooral voor ouders die assertief zijn, en vol ideeën en advies zo’n gesprek ingaan.

Ik houd van dit onderwerp! Door onze ervaring op dit terrein bespraken we vele mogelijkheden, zoals de wijze van communiceren, maar ook meer praktische zaken: het inzetten van digitale middelen en het verbeteren van de website. Terreinen waarop de directeur nog niet zo bedreven was. Ik merkte dat het gesprek een wending nam. De directeur nam direct afstand van het idee. Toen ik dit ter sprake bracht, legde ze uit dat ze geen kennis had van digitale communicatie. Het voelde voor haar als een mislukking als ze dit bij het team zou introduceren en er zelf niet alles van wist. “Ik weet er niet genoeg van”. Ik weet er niet genoeg van… Klinkt dit jou bekend in de oren?

Ik ben er niet tegen om je eerst ergens in te verdiepen, sterker nog, het is cruciaal om de ontwikkelingen in het onderwijs bij te benen. En als je twijfelt of er geen tijd of interesse voor hebt, kun je altijd ons bureau inschakelen. Maar soms is het beste leermiddel gewoon DOEN! Te veel mensen zitten in de vicieuze cirkel dat ze vinden dat ze ‘het’ eerst moeten leren voor ze het doen of introduceren. Soms moet je leren terwijl je het doet. De hoofdzakelijke reden dat de meesten nieuwe dingen niet oppakken is de angst voor mislukking.

Bekijk een mislukking eens vanuit wetenschappelijk oogpunt.  Hoe gaan wetenschappers om met mislukkingen en wat kunnen we van hen leren?

Een wetenschapper start een experiment om een hypothese te toetsen. De resultaten daarvan staan niet van tevoren vast. Resultaten kunnen positief, maar ook negatief zijn. Toch telt ieder resultaat. Elk stukje data maakt onderdeel uit van het onderzoek en kan uiteindelijk leiden naar het gezochte antwoord. Wetenschappers benaderen een mislukking dus als een onderdeel dat nodig is om alles in perspectief te kunnen plaatsen. Dat is een totaal andere benadering dan wij gewend zijn. De meesten van ons koppelen mislukken aan hun persoon.

Een test niet halen, betekent dat je niet slim genoeg bent. Geen schilderij kunnen maken betekent dat je niet creatief bent. Niet kunnen schrijven betekent dat je niet kunt communiceren. Niet kunnen twitteren betekent dat digitale media niet bestemd zijn voor jou. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Maar voor een wetenschapper is een negatief resultaat geen indicatie dat hij een slechte wetenschapper is. Het is eigenlijk het tegenovergestelde. Negatieve en positieve data worden juist als bewijs gebruikt, en het bewijs groeit tijdens het onderzoek.

Jouw mislukkingen zijn stukjes data die je leiden naar het juiste antwoord. Daarmee wil ik niet zeggen dat je maar veel moet mislukken, zodat je veel leert. Maar mislukken mag. Het maakt onderdeel uit van je ontwikkeling. Als je een nieuwe vaardigheid wilt aanleren, experimenteer je in de basis. Veel experimenteren levert af en toe een mislukking op, en dat mag.

Mij heeft deze manier van denken veel vrijheid gegeven. Als ik hier niet vanuit ging, was ik nooit mijn bedrijf gestart. Of durfde ik het boek waar ik mee bezig ben, nooit te schrijven, laat staan deze blog.

Nu ben ik benieuwd. Ben jij bang om te mislukken en hoe beïnvloedt dat jou? Als jij tips en ideeën hebt, hoor ik ze graag via ghuis@huiscommunicatie.nl.

Stuur gerust dit artikel door aan iedereen die ook geïnteresseerd is in dit onderwerp. En als je ermee aan de slag gaat: veel succes!


Wattstraat 16   2171 TR    Sassenheim   T 0252 34 36 48   E info@huiscommunicatie.nl  W www.huiscommunicatie.nl