Een succesvolle samenwerking met ouders valt of staat met de juiste inrichting van de communicatie

Ouderbetrokkenheid staat bij veel scholen hoog op de agenda. De voordelen zijn bekend, maar hoe bereik je ouders en hoe zorg je ervoor dat zij betrokken worden bij het doen en laten van hun kind op school? Een uitdaging waar veel scholen mee worstelen. Ook in het voortgezet onderwijs is er nog veel winst te behalen.

Een succesvolle samenwerking met ouders bevordert de leerprestaties en maatschappelijke ontwikkeling van leerlingen én komt de onderwijskwaliteit ten goede. De grote vraag is: hoe pak je dit als school aan? Het werken aan een goede relatie tussen school en ouders wordt eenvoudiger als je als school eerst bepaalt wat je hiermee wilt bereiken: waarom vindt de school de rol van ouders belangrijk en wat is het doel van het bevorderen van ouderbetrokkenheid?

Bepaal het doel
Wat het doel is, verschilt per school. De ene school hoopt door een effectieve ouderbetrokkenheid de schoolprestaties van hun leerlingen te verbeteren. Dit doen zij bijvoorbeeld door ouders toegang te geven tot de elektronische leeromgeving van hun kind. Op deze manier krijgen ouders inzicht in de schoolprestaties waardoor leerlingen gemotiveerd worden extra hun best te doen. De andere school wil het schoolverzuim terugdringen en heeft hier de hulp van ouders hard bij nodig. Uit de praktijk blijkt dat je in samenwerking met de ouders veel meer bereikt dan als school alleen.

Het doel is bekend. En nu?
Nu is het zaak om na te denken over het ‘hoe’. Hoe bereik je als school de ouders? Communicatie speelt hierin een essentiële rol. Door de communicatie goed in te richten, kom je steeds een stapje dichter bij je doel. Hoe je dit het beste kunt doen, verschilt eveneens per school. Tip: inventariseer bij de ouders waar zij behoefte aan hebben. Geven zij de voorkeur aan persoonlijk contact – bijvoorbeeld een gesprek met de mentor – of worden de ouders liever op de hoogte gehouden via de digitale wegen zoals een digitale nieuwsbrief of via een app? Wie kan deze vraag beter beantwoorden dan de ouders zelf?

Houd vol
Om te profiteren van de meerwaarde van ouderbetrokkenheid is goede, structurele communicatie noodzakelijk. Met één gesprek of één nieuwsbrief ben je er nog niet, je wilt een relatie met de ouders opbouwen. Verstuur de nieuwsbrief niet eenmalig, maar iedere twee weken of iedere maand opnieuw. Organiseer iedere week een koffieochtend om ouders op een laagdrempelige manier te ontmoeten. Tijdens een kop koffie ontstaan vaak waardevolle gesprekken. Of profiteer van het gemak van sociale media: maak gebruik van een app om ouders te bereiken of open een Facebookgroep speciaal voor ouders en plaats een paar keer per week een update. Bouwen aan een relatie kost tijd en energie, maar uiteindelijk is dit het meer dan waard.

Goed om te weten: op Facebook kun je een filter voor grof taalgebruik instellen om vervelende reacties te voorkomen. Is een reactie ongepast? Dan kun je deze als beheerder van de pagina alsnog verwijderen. Zo voorkom je dat de pagina gebruikt wordt voor doeleinden waar hij niet voor bedoeld is.


Wattstraat 16   2171 TR    Sassenheim   T 0252 34 36 48   E info@huiscommunicatie.nl  W www.huiscommunicatie.nl