Nieuwsbrief Huis Communicatie

 

Nooit meer last van een writer's block!

Om je uit de schrijversblokkade te redden, delen ik graag met je mijn tips die mij al vaak van pas zijn gekomen. 

 1.    Herinner je het plezier en trots als je een tekst af hebt

Ga terug in de tijd. Herinner je je het plezier dat je eraan beleefde toen je lekker op dreef was en de tekst klaar was? Je ontspanning daarna? Probeer dat gevoel vast te houden.

 2.    Beweeg

Stap even achter je computer vandaan en doe wat oefeningen. Rek, strek en spring. En als je niet wilt dat iemand het ziet, ga je even naar het toilet. Je zult merken als je beweegt, je ook meer energie krijgt.

 3.    Hou een notitieblokje of IPad binnen handbereik

Inspiratie houdt er geen rekening mee waar je bent en duikt op de meest onverwachte momenten op. Wees het te slim af en vang je inspiratie in een notitieboekje, je Ipad of de dictafoon van je smartphone.

 4.    Maak een afspraak met jezelf

Ruim tijd in om te schrijven en maak een afspraak met jezelf in je agenda. Plan het schrijven in en hou je aan je afspraak.

 5.    Verander je schrijfplek

Ben je altijd gewend om achter je desktop aan je bureau te zitten? Neem voor de verandering eens een  laptop onder de arm en ga ergens anders zitten (misschien wel buiten?). 

 6.    Doe de deur dicht

Zorg voor rust, zodat je je echt kunt concentreren. Doe de deur dicht en zorg dat je niet door de telefoon wordt gestoord.

 7.    Begin gewoon

Je zit achter je scherm dat blanco en nietszeggend terugstaart? Je zit je een beetje te ergeren omdat er niets zinnigs uit de toetsen stroomt? Het begin is het moeilijkst. Zet je vingertoppen alvast losjes op de toetsen en speel een beetje. Typ alles op wat er op dat moment in je opkomt, ook al doet het niet ter zake. Het scherm is niet meer leeg en je bent alvast begonnen.

 8.    Zoek schrijftips en schrijfoefeningen voor inspiratie

Er zijn verschillende websites die je uit je writer’s block kunnen halen. Neem eens een kijkje op www.schrijven.startpagina.nl. Daar vind je links naar diverse websites met schrijftips, -oefeningen en inspiratie.

9.    Schrijf vijf woorden op

Komt er nog geen tekst uit je vingers? Schrijf dan vijf willekeurige woorden op. Kijk er even naar. Nog geen inspiratie? Schrijf nog eens vijf op. Probeer er een zin mee te maken, en ja hoor, je bent aan het schrijven. Ga door!

10. Gooi je eigen criticus uit het raam

Merk je dat een stemmetje in je hoofd alles afkraakt wat er op papier komt? Dan moet je even streng zijn en die kritiek uitzetten. Zet de criticus in de hoek, gooi ‘m uit het raam en schrijf gewoon verder.

11. Perfectionisme? Dat gaat achter de criticus aan het raam uit.

Perfectionisme, weg ermee. Of wil je echt Covey naar de kroon steken met wat je nu op papier gaat zetten?

"If I waited for perfection, I would never write a word."
(Margaret Atwood, één van de belangrijkste hedendaagse Canadese schijvers)


Wattstraat 16   2171 TR    Sassenheim   T 0252 34 36 48   E info@huiscommunicatie.nl  W www.huiscommunicatie.nl