5 tips voor een wervende schoolgids

Laten we eerlijk zijn: een schoolgids schrijven is niet de meest favoriete taak voor veel scholen. Het is verplicht om er een te hebben, maar hoeveel ouders lezen hem? Veel scholen wijzigen elk jaar daarom alleen het hoogst noodzakelijke. Toch is het goed om je schoolgids af en toe eens flink tegen het licht te houden. Met onze 5 tips bezorg je je school dit jaar een mooie wervende gids!
 1. Een van onze belangrijkste tips: begin op tijd. Het is misschien een open deur, maar het is wel waar. Als je ermee wacht tot het einde van het schooljaar, dan is het verleidelijk om alleen de namen van de teamleden te wijzigen. Voorkom tijdgebrek, en begin nu alvast.
   
 2. Veel schoolgidsen zijn erg dik. Jaar in jaar uit is er informatie aan toegevoegd over nieuwe werkvormen, afspraken en verplichtingen. Er is nooit informatie geschrapt. Wij adviseren je om je eigen schoolgids eens kritisch te lezen. Welke informatie kan eruit? Natuurlijk is veel informatie verplicht, maar moet het zo uitgebreid? Houd in gedachten de ouder die op zoek is naar een school voor zijn of haar kind. Wil die een pagina’s lange verhandeling lezen over jullie missie en visie? Of wil die vooral weten wat dat concreet betekent in de klas?
   
 3. Nadat je hebt bedacht welke informatie wel wat ingekort mag worden, is er misschien ook informatie die mist. Klopt de informatie over ouderparticipatie nog? Staat er voldoende in over het aanleren van moderne vaardigheden? Heeft de rol van ICT in het onderwijs een prominente plek in de schoolgids?
   
 4. Kijk ook eens naar de indeling. Veel scholen hebben een ABC achter in de gids dat elk jaar langer wordt. Het lijkt misschien handig voor ouders, maar die hebben vaak liever informatie op thema gerangschikt. Selecteer alle informatie over overblijven en voor- en naschoolse activiteiten bij elkaar, zet informatie over ouderparticipatie bij elkaar. Dat is veel overzichtelijker.
   
 5. Tenslotte is vormgeving heel belangrijk. Een document zonder afbeeldingen is niet aantrekkelijk om te lezen. Als het goed is ben je AVG-proof en heb je toestemming gevraagd aan ouders om foto’s van hun kinderen te mogen gebruiken. Die foto’s kun je gerust in de schoolgids opnemen. Is dit niet gelukt? Zoek dan een aantal foto’s uit die je graag wilt gebruiken en neem contact op met de ouders voor toestemming. Je kunt ook rechtenvrije foto’s of tekeningen op internet opzoeken. Maak in de vormgeving gebruik van de kleuren uit het logo van de school.

  Zie je het niet zitten om dit zelf te doen? Wij staan voor je klaar en maken een schoolgids voor je die elke ouder wil lezen.