De do’s en don’ts voor een optimale vacaturetekst

Dit is hét moment om de arbeidsmarktcommunicatie en personeelswerving op te frissen. In dit artikel geeft adviseur Marieke de Kok advies over een wervende vacaturetekst; de do’s en don’ts op een rij.  

Goede arbeidsmarktcommunicatie begint met een sterke profilering. Hiermee bedoelen we dat het schoolbestuur of de school een sterk beeld van zichzelf neerzet. Het is niet de bedoeling dat een werkgever zichzelf anders voordoet, maar je kunt wel de sterke kwaliteiten van de school of het bestuur in de spotlights zetten of vertellen welke koers je vaart en welke doelen en dromen er zijn voor de toekomst. In een vacaturetekst is het belangrijk dat zowel het schoolbestuur (werkgever) als de school (werkplek) zichzelf goed presenteren. Wees daarin zo specifiek mogelijk. Ga bijvoorbeeld in op waarom de school zich onderscheidt van andere scholen. Vertel daarnaast ook over het onderwijsaanbod, belangrijke kernwaarden en de manier van werken. 

Aansprekende vacaturetekst 
Door een sterke profilering kan de lezer zich een beeld vormen van de werkplek en de werkgever. De taal van een vacaturetekst is daarbij sturend. Vacatureteksten staan soms vol formele schrijftaal, maar doorslaan naar een té informele toon is ook geen aanrader. ‘Schrijf zoals je praat tegen een kandidaat’ is een handige leidraad als je op zoek bent naar een goed evenwicht tussen formeel en informeel. 
Een tweede tip om een belangstellende kandidaat aan te spreken is om de vacature te voorzien van een wervend intro. Hierin vat je kort de highlights van de vacature samen. Zorg ervoor dat de sollicitant in de eerste zinnen geprikkeld wordt om verder te lezen. Door uit de vacaturetekst een lange en onrealistische eisenlijst te skippen, hou je meer ruimte over voor de informatie die er voor de sollicitant toe doet, zoals een goede beschrijving van de organisatie en de visie. 
 
Een persoonlijke aanpak spreekt aan. Hebben jullie een ‘Werken bij’-website, dan zijn interviews met medewerkers een aantrekkelijke trigger voor een sollicitant. Of wijs in de vacaturetekst eens op een Instagram of TikTok-account van een collega. Collega’s die een Instagram of TikTok-account hebben, zetten daar positieve berichten op. Leuk om te lezen en te zien, zelfs als je niet wilt solliciteren. Ook foto’s van het team, de leerlingen of de werkplek dragen bij aan een levendige vacaturetekst. 

Goede vindbaarheid 
Een goede vacaturetekst heeft aantrekkingskracht en is vindbaar. De juiste functienaam vergroot de vindbaarheid; creatieve tekstuele uitspattingen zijn dus een grote afrader. Verplaats je bij het vaststellen van de juiste functienaam in de potentiële kandidaat die ’s avonds op de bank de vacatures langs scrollt op zijn of haar mobiel. Welke zoektermen zou hij of zij invoeren? Probeer daarbij aan te sluiten. 

Nog een tip om de vindbaarheid te vergroten is de vacaturetekst doorklikbaar te maken. Link bijvoorbeeld niet alleen naar de website van de school of het schoolbestuur, maar ook naar het schoolplan of de strategische koers. Deel de vacature op sociale media en vraag medewerkers, ouders of leerlingen om de vacature ook te delen. Je kunt op sociale media desgewenst advertentiebudget toevoegen aan je vacature waardoor je ook een doelgroep kunt bereiken die misschien nog niet bedacht heeft dat een baan in het onderwijs geschikt zou kunnen zijn. 

Is de vacature volledig? 
Onze laatste tip gaat over volledigheid. Zorg dat je volledig bent op het gebied van NAW-gegevens. En wat je zeker niet mag vergeten is een duidelijke ‘call-to-action’ waarin je vermeldt hoe de kandidaat kan solliciteren en wat de sluitingsdatum is. Zo moedig je die potentiële nieuwe collega aan om ook daadwerkelijk te gaan solliciteren. 

Het werven van nieuwe collega’s kost veel tijd, geduld én creativiteit. Kan je hier wel wat ondersteuning bij gebruiken? Neem vrijblijvend contact met ons, we denken graag mee.