Do's en don'ts voor een wervende vacaturetekst

Iedere organisatie heeft medewerkers die om zich heen kijken: blijf ik werken op deze school of bij dit bestuur, wil ik naar een andere werkgever of kies ik voor een interne vacature? Voor werkgevers is dit hét moment om arbeidsmarktcommunicatie en personeelswerving op te frissen. In dit artikel geven we advies over een wervende vacaturetekst, de do’s en don’ts.

Profilering

Goede arbeidsmarktcommunicatie begint met een sterke profilering. Met profilering bedoelen we dat het schoolbestuur of de school een sterk beeld van zichzelf neerzet. Profileren betekent ‘jezelf kenschetsen’ of ‘karakteriseren’. Het is niet de bedoeling dat een werkgever zichzelf anders voordoet. maar je kunt wel de sterke kwaliteiten van de school of het bestuur in de spotlights zetten of vertellen welke koers je vaart en welke doelen en dromen er zijn voor de toekomst. In een vacaturetekst is het belangrijk dat zowel het schoolbestuur (werkgever) als de school (werkplek) zichzelf goed presenteren. Wees daarin zo specifiek mogelijk. Ga bijvoorbeeld in op waarom de school zich onderscheidt van andere scholen. Vertel daarnaast ook over het onderwijsaanbod, belangrijke kernwaarden en de manier van werken.

Aansprekend

Door een sterke profilering kan de lezer zich een beeld vormen van de werkplek en de werkgever. De taal van een vacaturetekst is daarbij sturend. Vacatureteksten staan soms vol formele schrijftaal, maar doorslaan naar een té informele toon is ook geen aanrader. ‘Schrijf zoals je praat tegen een kandidaat’ is een handige leidraad als je op zoek bent naar een goed evenwicht tussen formeel en informeel.

Een tweede tip om een belangstellende kandidaat aan te spreken is de vacature te voorzien van een wervende intro. Hierin vat je kort de highlights van de vacature samen. Meesterbaan heeft een dwingend format dat niet uitnodigend is voor een wervende introductietekst. Je kunt dit wel toepassen op andere media, zodat de sollicitant in de eerste zinnen geprikkeld wordt om verder te lezen. Door uit de vacaturetekst een lange en onrealistische eisenlijst te skippen, hou je meer ruimte over voor de informatie die er voor de sollicitant toe doen, zoals een goede beschrijving van de organisatie en de visie.

Een persoonlijke aanpak spreekt aan. Hebben jullie een ‘Werken bij’-website, dan zijn interviews met medewerkers een aantrekkelijke trigger voor een sollicitant. . Of wijs in de vacaturetekst eens op een Instagram-account van een collega. Collega’s die een Instagram-account hebben, zetten daar positieve berichten en foto’s op. Leuk om te lezen, zelfs als je niet wilt solliciteren. Ook foto’s van het team, de leerlingen of de werkplek dragen bij aan het een levendige vacaturetekst.

Vindbaarheid

Een goede vacaturetekst heeft aantrekkingskracht en is vindbaar. De juiste functienaam vergroot te vindbaarheid; creatieve tekstuele uitspattingen zijn dus een grote afrader. Verplaats je bij het vaststellen van de juiste functienaam in de potentiële kandidaat die ’s avonds op de bank aan vacatures langs scrollt op zijn of de mobiel. Welke zoektermen zou hij of zij invoeren? Probeer daarbij aan te sluiten.

Nog een tip om de vindbaarheid te vergroten is de vacaturetekst doorklikbaar te maken. Link bijvoorbeeld niet alleen naar de website van school of schoolbestuur, maar ook naar het schoolplan of de strategische koers.

Deel de vacature op sociale media en vraag medewerkers, ouders of leerlingen om de vacature ook te delen. Je kunt op sociale media desgewenst advertentiebudget toevoegen aan je vacature waardoor je ook een aanpalende doelgroep kunt bereikend ie misschien nog niet bedacht dat een baan in het onderwijs geschikt zou kunnen zijn.

Volledigheid

Onze laatste tip gaat over volledigheid. Zorg dat je volledig bent op het gebied van NAW-gegevens. En wat je zeker niet mag vergeten is een duidelijke ‘call-to-action’ waarin je vermeldt hoe de kandidaat kan solliciteren en wat de sluitingsdatum is. Zo moedig je die potentiële nieuwe collega aan om ook daadwerkelijk te gaan solliciteren.