Drie tips tegen het-moet-voor-de-vakantie-af-stress

Drie tips tegen het-moet-voor-de-vakantie-af-stress

Zou het dit keer wél lukken om de schoolgids voor het begin van de zomervakantie af te krijgen? Of werken we in de vakantie door? Op de meeste scholen is het vlak voor de zomer razend druk. In dit artikel drie tips tegen ‘het-moet-voor-de-vakantie-af-stress’.

Tip 1: Creëer overzicht
Natuurlijk zijn er jaarlijks terugkerende taken zoals een groepsindeling maken, studiedagen inroosteren of de schoolgids aanpassen. Maar misschien heb je voor komend schooljaar ook nieuwe taken. Zijn er onderdelen uit het schoolplan die je wilt gaan uitvoeren, nieuwe methodes invoeren of ga je met het team een nieuwe website ontwikkelen. Zet alles eens op een rij en zorg dat je volledig bent.

Dit overzicht van taken voor de school is waarschijnlijk best lang en wellicht enigszins onoverzichtelijk. Creëer overzicht  door alle taken in een jaarplanning van maand tot maand te zetten. Hang de planning pontificaal naast je bureau.

Tip 2: Wat eerder kan, doe je ook eerder
Daag jezelf uit om taken zo vroeg mogelijk in het (school)jaar te doen. Moet je schoolgids 1 augustus af zijn? Hoe relaxed is het als jij in januari al klaar bent. Probeer vroeg in het jaar met teamleden in gesprek te raken over hun wensen voor het jaar erop. Wil je dezelfde groep, wil je aanvullende taken of juist liever niet. Wees streng voor jezelf en ga hier zo vroeg mogelijk mee aan de slag.

Op de meeste scholen zien we dat het eind november en december erg druk is. Juni en juli zijn ook beruchte maanden. Kijk eens of het lukt om deze maanden zoveel mogelijk vrij te houden van planbare taken die ook een maand eerder of later kunnen.

Tip 3: Houd je aan de planning
Het is misschien lastig om je in januari te focussen op een schoolgids, omdat die eigenlijk pas in augustus af hoeft te zijn. Toch is het te adviseren jezelf hier juist wel toe te verplichten. Begin vroeg aan planbare taken zodat je in drukke periodes lucht in je planning hebt. Mocht er iets anders gaan dan verwacht, dan heb je daar de ruimte voor. Kortom; houd je aan je eigen planning. Vertrouw erop dat je die met zorg hebt gemaakt en dus haalbaar is.

Mocht je met een onderdeel moeten schuiven, pas dan de planning aan zodat je inzicht hebt of de verschuiving haalbaar is. Zo voorkom je dat jij midden in de zomervakantie alsnog de laptop open moet slaan.

 Fijne vakantie namens het hele team van Huis Communicatie!