Eén groot spektakel tijdens het Leidens Ontzet

Creatief, hardwerkend, behulpzaam en van alle markten thuis. Zo kennen we haar op de werkvloer. Als senior communicatieadviseur én lid van het MT van Huis Communicatie is het soms zoeken naar een gaatje in haar overvolle agenda. Maar alles wat ze doet, doet ze met evenveel plezier. Aard van het beestje, want ook privé zit onze collega Marieke de Kok niet graag stil. Deze weken besteedt ze menig vrij uur aan de voorbereidingen van het Leidens Ontzet, dat op 3 oktober plaatsvindt. “Het is toch geweldig om iets te kunnen betekenen voor je stad, ik kan het iedereen aanraden.”

Wie uit Leiden of omgeving komt heeft dinsdag 3 oktober hoogstwaarschijnlijk al met BLOKLETTERS genoteerd in de agenda. Eigenlijk begint het al op 2 oktober met de traditionele hutspotmaaltijd en de Taptoe. Maar 3 oktober vindt het echte feest plaats. Dan vieren jong en oud dat Leiden in 1574 is bevrijd van de Spanjaarden. Deze dag wordt met verschillende activiteiten het belang van de vrijheid herdacht en gevierd. Er is een herdenkingsdienst, historische kermis en natuurlijk wordt er Haring en Wittebrood gegeten, de maaltijd die door de bevrijders werd uitgereikt aan hongerige Leidenaren tijdens het einde van het Spaanse beleg. Hoogtepunt van de dag is de Grote Optocht waar Marieke medeorganisator van is. 

Commissaris van de Taptoe- en Optochtcommissie

Ze is niet geboren en getogen in Leiden, maar inmiddels woont Marieke al bijna 25 jaar in de Sleutelstad. “Als student ben ik naar Leiden verhuisd. Vanaf het begin af aan vond ik het Leidens Ontzet al fantastisch. De hele stad leeft op en viert feest. Toen ik door een collega van het Leidsch Dagblad gevraagd werd als commissaris van de Taptoe- en Optochtcommissie hoefde ik daar niet lang over na te denken.” Inmiddels is dit al de 9e optocht voor Marieke. Toch is het ieder jaar weer anders. Marieke: “Elke optocht heeft een eigen thema. Dit jaar is het thema Water & Vuur. Samen met mijn mede-commissarissen begin ik al rond november/december met de voorbereidingen van het komende jaar. In de organisatie gaat enorm veel tijd zitten, maar we zijn met een grote en hechte club. Daar krijg ik juist veel energie van.”

Het is ieder jaar weer de kunst om het voorgaande jaar te evenaren al dan niet te overtreffen. Marieke: “We hebben al zoveel mooie en unieke acts en praalwagens gehad. Vuurspuwers, circusartiesten van Circus Miloco, steltlopers en ballonkunstenaars die een groep kinderen door middel van ballonnen omtoverde in astronauten.” Marieke haar hoogtepunt is toch wel het lopende toneelstuk in Harry Potter-thema. Aan inspiratie geen gebrek, maar de uitvoering vraagt wel wat van je. Marieke: “Het organiseren van deze optocht is een grote verantwoordelijkheid. Er lopen zo’n 700 mensen mee, van jong tot oud. Dat zijn heel veel vrijwilligers en figuranten. We werken dan ook nauw samen met de politie, brandweer en het Rode Kruis. Soms hebben we geweldige plannen, maar is het praktisch niet uitvoerbaar. En er gaat ook wel eens iets mis. Een steltloper die valt, een brandwond bij de vuurspuwer. Daar moet je allemaal op voorbereid zijn.”

Bekende bezoekers

Al met al trekt de optocht altijd zo’n 100.000 bezoekers. Met mooi weer zijn dit er zelfs 150.000. Wie 3 oktober wil komen kijken is van harte welkom. Kan Marieke al een tipje van de sluier oplichten over de invulling van dit jaar? “Jazeker, ook dit jaar wordt het weer fantastisch. Natuurlijk zijn er met dit thema weer vuurspuwers, er is een heuse poolparty én Jack Sparrow, de bekende rol van Johnny Depp in Pirates of the Caribbean, komt naar Leiden. De overige acts blijven voorlopig nog een verrassing maar wat ik wel kan beloven is dat het ook dit jaar weer één groot spektakel wordt dus kom vooral langs!”