Eerst begrijpen dan begrepen worden

In de NRC staat op de achterpagina regelmatig een foto van een stapel boeken die iemand nog moet lezen, maar waar hij/zij niet aan toekomt. Zo’n stapel heb ik ook, dus deze kerstvakantie besloot ik deze stapel mee te nemen naar ons vakantieadres. Natuurlijk zwichtte ik als eerste voor de tweede non-fictie van Raynor Winn: De Wilde Stilte (een aanrader!). Er lag ook een gouwe ouwe op de stapel. Een boek dat ik vaak heb gelezen, uitgeleend (aan wie ook alweer?), dus opnieuw gekocht. Keurig gebonden, met een stevige groene voorkant, begon ik weer aan ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen R. Covey. En opnieuw pakte de inhoud me bij m’n lurven. 

In de NRC staat op de achterpagina regelmatig een foto van een stapel boeken die iemand nog moet lezen, maar waar hij/zij niet aan toekomt. Zo’n stapel heb ik ook, dus deze kerstvakantie besloot ik deze stapel mee te nemen naar ons vakantieadres. Natuurlijk zwichtte ik als eerste voor de tweede non-fictie van Raynor Winn: De Wilde Stilte (een aanrader!). Er lag ook een gouwe ouwe op de stapel. Een boek dat ik vaak heb gelezen, uitgeleend (aan wie ook alweer?), dus opnieuw gekocht. Keurig gebonden, met een stevige groene voorkant, begon ik weer aan ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen R. Covey. En opnieuw pakte de inhoud me bij m’n lurven. 

Eerst begrijpen, dan begrepen worden - de vijfde eigenschap. Soms zijn mensen en hun handelen niet te begrijpen, vaak omdat we redeneren vanuit onze eigen wereld, vanuit onze eigen cultuur, vanuit onze eigen mening. Hoe belangrijk is doordacht communiceren dan? Niet zenden, maar communiceren met de focus op de ontvanger. Eerst begrijpen en dan begrepen worden blijft ook voor mij een uitdaging, die ik - als ik die had - op mijn bulletlist zou zetten. Als alternatief heb ik hem op een geeltje op m’n bureau gelegd, een mooie oefening in geduld voor 2023.

Ik wens jullie een 2023 vol van de zeven eigenschappen, in het onderwijs én privé.

Wil je reageren op het bericht van Grada? Stuur haar dan gerust een e-mail.   

mail grada