Haal meer uit de open dag

Haal meer uit de open dag

De eerste échte kennismaking met het voorgezet onderwijs is vaak de open dag. Van een luchtige kennismaking kun je een waardevol informatiemoment maken.

Zet vooraf in op bewustwording
Zorg dat leerlingen en ouders weten wáárom ze juist naar de open dag van jullie school zouden moeten gaan. Wat worden ze precies wijzer, wat heb je te bieden? Als dat duidelijk is, zijn potentiele leerlingen en hun ouders sneller geneigd een voet over de drempel te zetten. Een bewuste bezoeker neemt ook een actieve houding: hij gaat in gesprek, stelt vragen en gaat met de juiste informatie naar huis. Door voorafgaand aan de open dag voor duidelijk promotiemateriaal te zorgen kun je bezoekers helpen met die bewustwording. Een video of flyer met tips waarop te letten tijdens een open dag? Kijk wat bij jouw bestuur / school past.

Herkenning zorgt voor aansluiting
Wie kan beter de school representeren dan de leerlingen? Het verhaal van een leerling kan zorgen voor een gevoel van herkenning en aansluiting en maakt alles een stuk laagdrempeliger.  Dit kan op de open dag zelf, maar ook vooraf. Laat bijvoorbeeld leerlingambassadeurs op basisscholen vertellen over je school. Zo zoek je zelf de doelgroep op.

Verbind en houd vast
Natuurlijk maak je contact met je bezoekers tijdens een open dag. En uit dat contact kun je misschien nog veel meer halen dan je dacht. Met bijvoorbeeld een leerlingbuddysysteem kun je bezoekers letterlijk aan de hand nemen door je school. De buddy vertelt alles wat jij wilt weten en dat levert veel op: de bezoeker voelt zich gezien én gaat met de juiste informatie naar huis. Wanneer je ook gegevens van bezoekers verzamelt kun je nog meer waarde toevoegen: stuur bijvoorbeeld een reminder wanneer ze moeten aanmelden, of geef nog wat tips voor het starten op een nieuwe school.

Zo zijn er nog veel meer manieren om meer uit je open dag te halen. We kijken graag samen met je welke mogelijkheden bij jouw school passen.