“Als de kijker niet binnen 3 seconden geboeid is, is het game-over”

Bij het maken van een video moet er met veel factoren rekening gehouden worden. Onze videograaf Vincent Snoeker weet er alles van. “Het belangrijkste is dat het openingsshot echt een plaatje is. Weet je de kijkers niet in de eerste 3 seconden te boeien, dan ben je ze op veel kanalen direct kwijt.” We gaan in gesprek met Vincent op zoek naar dé tip om van een video een doeltreffend communicatiemiddel te maken. 

Wat maakt een video daadwerkelijk een goede video?

Ze zeggen wel eens dat een video drie keer wordt geboren: 1x op papier, 1x voor de camera en 1x in de montage. En zo is het ook. Een slecht script wordt nooit een goede video en een perfect script kun je volledig verpesten tijdens de opnames of in de montage. Uiteindelijk is een video pas echt succesvol als het doel bereikt wordt. Een promotievideo moet nieuwe leerlingen trekken. Een informatieve video moet de kijker boeien en vasthouden. Wil je je doel bereiken, dan moeten alle factoren kloppen en in samenhang zijn met elkaar. Natuurlijk komt er ook technisch veel kijken bij een goede video. Denk aan het type belichting, kleurgebruik, grafische elementen, muziek en ga zo maar door. Het is de kunst om al deze ingrediënten perfect op elkaar af te stemmen. 

Je noemt twee voorbeelden: de promotievideo en een informatieve video. Waarvoor kunnen scholen dit medium nog meer inzetten? 

Een betere vraag is: waarvoor niet? Er is al jaren een duidelijke trend zichtbaar: we lezen steeds minder en we kijken steeds meer. Kortom: video’s zijn de toekomst. Als we naar de statistieken kijken scoren video’s verreweg het hoogst in het aantal views en het aantal doorklikken naar een website. Dus waar kun je als school een video voor inzetten? Alles waarover je wilt communiceren, zowel intern als extern. Van wervingsvideo’s om nieuwe leerlingen én docenten aan te trekken tot ondersteunende video’s voor de virtuele tour of webinar. Korte social media clips, uitlegvideo’s over een onderwijsconcept, promotievideo’s voor op de website en noem het maar op. Je kunt het zo gek niet bedenken. 

De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel, wat zijn nu de trends?

Dat is bijna teveel om op te noemen, de video is altijd in ontwikkeling en juist dat maakt dit zo’n prachtig medium. Wat met name opvalt, is dat de diversiteit van video de laatste jaren – zeker tijdens Corona – enorm is toegenomen. Professionele video’s, vlogs en live-webinars kunnen prima naast elkaar lopen, ieder met een eigen doel. Daarnaast zie ik steeds vaker dat er niet altijd meer gedacht wordt vanuit één video (“we hebben een promotievideo nodig”), maar meer gekeken wordt in welke fase, op welke kanalen en communicatieplatformen video van toegevoegde waarde kan zijn. Je hebt als organisatie vaak meerdere contactmomenten met iemand uit je doelgroep (bijvoorbeeld via social media, digitale nieuwsbrieven, website) en op deze ‘touch points’ hoort een passend communicatiemiddel, zoals video. Het kan dus zijn dat in plaats van een 3-minuten promotievideo gekozen wordt voor 3 of 4 kortere videoclips die via verschillende kanalen worden ingezet.

Wat is jouw tip voor scholen die een video willen (laten) maken?

Denk vooral niet te groots. Een goede video hoeft niet heel uitgebreid te zijn; een korte heldere boodschap, een goede compositie, goede belichting en goed geluid kunnen soms al genoeg zijn. Dan heb je vaak aan één cameraman, één locatie en een paar enthousiaste leerlingen of docenten genoeg. Dat bewijst de wervingsvideo die we voor Kopwerk/Schooltij maakten waarvoor we de gymzaal niet zijn uit geweest. De video werd ruim 25.000 keer op social media bekeken. Soms zijn er zelfs geen filmopnames nodig. Voor het Rijnlands Lyceum in Sassenheim hebben we met foto’s in een 3D model, grafische elementen en een voice-over een video gemaakt over het flexonderwijs. De video was een echte hit. Kortom: als het geheel klopt, dan kun je met je video heel veel bereiken.”