Een website bouwen in WordPress. Doen of niet?

Voor het onderhouden van een website log je in aan de ‘achterkant’ van de site in het beheersysteem, oftewel in het Content Management Systeem (CMS). Hier kun je bijvoorbeeld teksten aanpassen, linkjes wijzigen of foto’s uploaden. Het bekendste CMS is misschien wel het open source beheersysteem van WordPress. Voor ons websiteaanbod werken wij bewust met een gesloten beheersysteem. Onze websites zijn hierdoor beter beveiligd, dus scholen en besturen ook. 

Open source vs. Closed source

Wie verantwoordelijk is voor het beheer van de website, heeft vast wel eens van de termen open source en closed source gehoord. Open source betekent dat iedereen toegang heeft tot het bouwwerk van de website, oftewel de code. Van ervaren programmeurs tot hobbyisten op een zolderkamer: iedereen kan de code inzien en wijzigingen aanbrengen. Het voordeel is dat je op die manier de ontwikkeling een boost geeft, omdat programmeurs van over de hele wereld meekijken met de code en hierop door kunnen bouwen.

Nieuweschoolwebsite.nl werkt met het speciaal door ons ontwikkelde closed source beheersysteem LCMS. Closed source betekent dat alleen wij toegang hebben tot de code. Het voordeel hiervan is dat de code geschreven is door professionals – dus niet door hobbyisten - en dat de code afgeschermd is voor de buitenwereld waardoor de website een stuk veiliger is.

Grootschalig vs. kleinschalig

WordPress, een van de bekendste open source beheersystemen, is niet voor niets zo populair. Omdat programmeurs van over de hele wereld bijdragen aan de ontwikkeling, is WordPress erg toegankelijk. Vele websiteaanbieders hebben verstand van WordPress waardoor je online ontzettend veel informatie kunt vinden hoe je zelf een WordPress website in elkaar knutselt. Hier zit ook gelijk een groot nadeel: omdat iedereen aan de code kan sleutelen, is de kwaliteit niet optimaal. Daarnaast geef je kwaadwillenden letterlijk een kijkje achter de schermen, waardoor zij op hun gemak de zwakke plekken kunnen opzoeken en misbruiken. Bovendien is de kans groot dat je door de overload aan informatie door de bomen het bos niet meer ziet.

LCMS – ons Closed source beheersysteem – is veel kleinschaliger. Het voordeel is dat de code daardoor geen 'rommel' bevat en dat de code continu doorontwikkeld wordt zodat de code ook over een paar jaar nog steeds werkt. Met een LCMS-website zal je niet geconfronteerd worden met het verplichte herontwikkelen van je website. Zo lang de website geen facelift nodig heeft, word je niet gedwongen om de website te vernieuwen, wat bij open source websites vaak wel het geval is. Ook is het beheersysteem eenvoudig zelfstandig te beheren. Met vragen kan je altijd bij onze helpdesk terecht en hoef je niet het internet af te speuren naar het antwoord.

Veiligheid

Een groot nadeel aan een open source systeem is het veiligheidsrisico. Juist doordat iedereen toegang heeft tot de code, worden hackers aangetrokken die naar de beveiligingslekken op zoek gaan. De doelgroep is immers groot. Het LCMS is daarentegen een minder gebruikt systeem omdat het systeem niet publiekelijk toegankelijk is en maar door één bedrijf wordt geïmplementeerd. De code is zelfs versleuteld waardoor mensen met kwade bedoelingen, zoals hackers, extreem veel moeite moeten doen om zwakke plekken te ontdekken en in te breken in de site. Hierdoor is de website niet erg interessant voor hackers.

Afhankelijkheid

De code van LCMS is alleen door Nieuweschoolwebsite (onderdeel van Huis Communicatie) in te zien. LCMS is niet gratis en je kunt de software niet downloaden om er zelf mee aan de slag te gaan. Daarom is er bij de ontwikkeling van ons LCMS rekening gehouden met het gebruikersgemak. De website is gemakkelijk zelf te beheren. Maatwerk is eenvoudig toe te passen. Het LCMS-systeem is dan wel niet open source, maar de voor jou ontwikkelde website templates wel. 

Vaak wordt gedacht dat je met een WordPress website niet gebonden bent aan een webdesign partij omdat het open source is en daarom gemakkelijk gewisseld kan worden tussen webdesign bedrijven. Dit is in de praktijk vaak niet het geval. De nieuwe webdesign partij zal bijna altijd adviseren de website opnieuw te laten ontwikkelen, omdat ze niet bekend is met de gebruikte templates en of plug-ins. Dat is het nadeel van open source: het aanbod is gigantisch en de ontwikkeling kan achter lopen. WordPress heeft gratis templates, maar wil je een iets uitgebreidere website of plug-ins installeren, dan zitten hier al snel extra kosten aan verbonden.

Online vindbaarheid

WordPress staat bekend als SEO-vriendelijk, net als ons LCMS. WordPress biedt zelf geen uitgebreide SEO-oplossingen. Daarvoor zijn diverse plug-ins ontwikkeld. Het voordeel is dat je keuze hebt, het nadeel is dat de kwaliteit niet gegarandeerd kan worden en dat plug-ins regelmatig geüpdatet moeten worden. LCMS ondersteunt diverse geavanceerde SEO-oplossingen. Nieuweschoolwebsite.nl kan je hierin volledig ontzorgen. Een WordPress website is dus niet beter vindbaar dan een LCMS website.

Professioneel en veilig

Kortom: beide systemen hebben voor- en nadelen. Vanuit Nieuweschoolwebsite.nl staan kwaliteit en veiligheid voorop. Daarom kiezen wij voor een professioneel closed source LCMS. 
Wil je een technisch goede, snelle en 100% veilige website waarbij je volledig ontzorgd wordt, dan is LCMS van Nieuweschoolwebsite.nl de beste oplossing voor een eenvoudig beheerbare website. 

Ben je toe aan een nieuwe website? Neem eens een kijkje op www.nieuweschoolwebsite.nl of neem vrijblijvend contact met ons op. 

Nieuweschoolwebsite is onderdeel van Huis Communicatie

NEEM CONTACT MET ONS OP