Maak ouderapp en ouderportaal toegankelijk voor álle ouders

Veel scholen werken met digitale platforms zoals een ouderapp of een ouderportaal. Dit kunnen efficiënte communicatiekanalen zijn, maar het is niet vanzelfsprekend dat alle ouders er goed mee om kunnen gaan. Een groep ouders blijkt moeite te hebben met handelingen die wij vanzelfsprekend vinden, zoals inloggen of mailen. Met deze opstapjes kom je deze ouders tegemoet.

Geef een workshop

Niet alle ouders zullen naar je toekomen en bekennen dat ze niet met een digitaal platform zoals een ouderapp kunnen werken. Via een workshop geef je alle ouders de gelegenheid om kennis te maken met de ouderapp of een ander digitaal platform. Een workshop kan ook via een webinar worden gegeven. Als je de webinar opneemt, kunnen ouders de uitleg ook terugkijken op je website.

Onderzoek wie nooit inlogt

De school kan zien welke ouders inloggen op een digitaal platform en hoe vaak. Als je merkt dat bepaalde ouders nog altijd niet actief zijn op je digitale platform, kan je ze discreet hulp aanbieden. Vraag wat ze van de ouderapp vinden en vertel daarna dat de school binnenkort een workshop organiseert over de ouderapp.

Verken samen met ouders de ouderapp en ouderportaal

Geef je uitleg over de ouderapp en andere digitale platforms, bijvoorbeeld op een infoavond? Reserveer dan het computerlokaal en de ICT-coördinator, en zet ouders aan het werk. Zo vang je beginnersfouten op: Caps Lock staat per ongeluk aan waardoor inloggen niet lukt is er zo één.

Zet het digitale platform op je homepage

Zorg dat de link naar je digitale platform op de homepage van je schoolwebsite opvalt, bijvoorbeeld met een felgekleurde knop. Zo zien ouders in één oogopslag waar ze moeten klikken. Hebben de ouders een smartphone? Help hen dan om de app te installeren.

Voorkom dat ouders in mappen moeten zoeken

Als je mappen aanmaakt op je digitale platform, hou de structuur dan zo eenvoudig mogelijk. Als ouders alleen mappen zien die over hun eigen kind gaan, zorg dan dat ze niet hoeven te zoeken. Geef mappen toegankelijke en begrijpelijke namen. Niet alle ouders weten waarvoor de afkortingen staan die voor de school vanzelfsprekend zijn.

Vermijd berichten ‘op de valreep’

Vergeten die belangrijke brief mee te geven! Snel een berichtje via het digitale platform dan maar? Niet alle ouders gebruiken de digitale platforms. Een duidelijk communicatiebeleid op welk moment je informatie precies communiceert, helpt. Een brief zet je bijvoorbeeld drie dagen op voorhand online, huiswerk twee dagen van tevoren. Is er toch nieuws op de valreep te communiceren? Bel de ouders van wie je weet dat ze niet inloggen op, of attendeer hen op de informatie als je hen ziet op het schoolplein.

Werk samen

Deze tips zijn een opstapje. Wil je álle ouders, ook de laaggeletterde, écht zelfredzaam maken op je digitale platform? Dan is een uitgebreide cursus die wordt gegeven door een partner- of commerciële organisatie een goed idee. En vergeet niet: consequent inzetten op ouderbetrokkenheid, verhoogt de motivatie om de digitale communicatie te volgen.