Snapchat up, twitter down

Social media onderzoek 2023

Je vindt ze op social media. Nieuwe leerlingen, ouders en potentiële nieuwe collega’s. Ook dit jaar zijn Nederlanders weer meer te vinden op de socials dan vorig jaar. We besteden gemiddeld maar liefst 114 minuten per dag op onze online kanalen. Dat blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek. 

Het Nationale Social Media Onderzoek is het grootste trendonderzoek naar het gebruik en de verwachtingen van social media in Nederland. Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door Newcom Research, geeft belangrijke inzichten voor je socialmediastrategie. In het artikel “Socialmedia-onderzoek 2023: 2 uur per dag op social & opkomst BeReal” op Frankwatching.com worden de resultaten uitgebreid toegelicht. Wij geven een korte samenvatting van de opvallendste uitkomsten waar je als school en/of bestuur gebruik van kunt maken: 

  1. Het aantal gebruikers van social media van 15 jaar en ouder is gegroeid van 13,7 vorig jaar naar 14,1 miljoen dit jaar. Met name 40-plussers zijn op meer social platforms te vinden. 
  2. Gemiddeld zitten we 7 minuten per dag langer op social media dan vorig jaar. 
  3. TikTok groeit het hardst. Het aantal TikTokkers is met een derde toegenomen (4 miljoen).
  4. WhatsApp (13,3 miljoen), Facebook (9,9 miljoen), YouTube (9,9 miljoen), Instagram (7,8 miljoen) en LinkedIn (5 miljoen) zijn nog steeds het populairst.
  5. Het aantal Instagrammers groeit van bovenstaande vijf populairste kanalen het hardst, namelijk met 18% t.o.v. vorig jaar. 
  6. Tieners (15 – 19 jaar) maken juist minder gebruik van Instagram: dit percentage is gedaald van 59% naar 55%.
  7. Ook Snapchat is sterk gegroeid in populariteit naar 3,9 miljoen gebruikers.
  8. Twitter is juist minder populair. Het aantal Twitteraars is gedaald met 13% naar 3,1 miljoen. 
  9. BeReal, een nog relatief nieuw platform waarop je elke dag een foto deelt met je vrienden, is met 0,8 miljoen gebruikers een nieuwe binnenkomer in de top 10 socialmedia-platforms in Nederland.

Bovenstaande resultaten helpen je bij het bepalen van je socialmediastrategie. Wil je graag samen met een van onze adviseurs sparren over de mogelijkheden van social media voor jouw school of bestuur? Bel ons dan gerust of stuur een mail voor een vrijblijvend gesprek. 

CONTACT ⇨