Van geïnteresseerde tiener naar concrete inschrijving

Van geïnteresseerde tiener naar concrete inschrijving

Het Open Huis was een succes. Veel ouders en leerlingen over de vloer, veel positieve reacties, grote stapel foldermateriaal en tasjes uitgedeeld. En afwachten maar. Toch kun je meer doen om het succes van het Open Huis om te zetten naar concrete inschrijvingen. In dit artikel geven we een aantal tips.

Het kiezen van een vervolgschool blijkt in de praktijk niet zo eenvoudig voor de basisschoolleerling en zijn ouders. Het is best een grote stap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Er valt veel te kiezen. Maar als de keuze op jouw school is gevallen, dan wil je de leerling over de streep trekken!

Tip 1: Free publicity
Als je wilt voorkomen dat je school langzaam naar de achtergrond verdwijnt, zul je de naam van je school actueel moeten houden. Free publicity kan daarbij helpen. Niet eenmalig, maar met een zekere regelmaat. Zoek een mooi en onderscheidend onderwerp en maak er een persbericht van. Of nodig een lokale journalist uit om eens langs te komen en met eigen ogen jullie onderwijs te bekijken en interviews te houden met leerlingen en schoolleiding.Er zijn op elke school genoeg prachtige verhalen te vinden die een persbericht waard zijn, maar het gebeurt nog veel te weinig.

Tip 2: Social media
Jongeren zijn actief op sociale media. Het is dus slim om juist na afloop van de open dag actief berichten op sociale media te plaatsen. Als je ervoor zorgt dat die berichten in lijn zijn met de boodschap die je tijdens de open dag vertelde, wakker je een ‘oh-ja-gevoel’ aan, het gevoel van herkenbaarheid. Dit schept vertrouwen.

Op sociale media je ook adverteren voor een specifiek vastgestelde doelgroep en bereik je de juiste mensen.

Tip 3: Makkelijk aanmelden
Het aanmeldproces zou zo makkelijk mogelijk moeten zijn. Kijk eens met een kritische blik naar de website van de school. Zie je in de periode van inschrijving op de homepage in één oogopslag waar een leerling dat kan doen? Een pop up of een duidelijke aanmeldbutton zijn hiervoor heel geschikt. Veel scholen hebben een digitaal aanmeldformulier dat direct gekoppeld is aan het administratiesysteem. Dit scheelt veel werk en is minder foutgevoelig.

Tip 4: Behoud contact met de basisscholen
Vaak verwatert het contact tussen VO en PO na de open dagen. Terwijl in deze periode leerkrachten aan ouders en leerlingen tips geven en de mogelijkheden bespreken. Het is de periode dat een definitief besluit genomen wordt. Zorg daarom dat je het contact warm houd. Bel nog eens na of er vragen zijn of fiets een keer langs om folders na te bezorgen en maak een praatje. Persoonlijk contact is goud waard.

Met bovenstaande tips geef je de aanmeldperiode nog nét even een extra zetje. Veel succes en natuurlijk ook veel aanmeldingen gewenst.