Wat is de meerwaarde van een goede schoolgids?

We kennen het allemaal, de extra drukte in het laatste kwartaal van het schooljaar. Alles regelen voor de zomervakantie en dan moet ook de schoolgids nog geschreven worden voor het volgende schooljaar. Hoe gemakkelijk is het dan als je de nodige informatie kunt inladen via Scholen op de kaart en er een schoolgids uitrolt? Klinkt ideaal, maar is het ook effectief? Onze collega Talitha schreef er een artikel over.

Elke school is verplicht om aan het begin van het nieuwe schooljaar een schoolgids uit te brengen. In de meeste schoolgidsen staat informatie voor (nieuwe) ouders. De school stelt zichzelf voor, legt uit voor welk onderwijs de school heeft gekozen, beschrijft de schooltijden, de samenwerkingspartners, geeft informatie over het schoolbestuur, de klachtenregeling etc.

Kant-en-klare schoolgids
Waar voorheen scholen hun schoolgids altijd zelf moesten schrijven, is het nu mogelijk om, onder andere via Vensters, met een paar muisklikken een schoolgids samen te stellen. De standaard onderwerpen worden ingevuld en één-op-één overgenomen in de schoolgids. De voordelen hiervan zijn dat het weinig tijd kost en de verplichte onderdelen van de schoolgids ingevuld zijn.

Doen of niet?
Er zijn echter ook nadelen. Omdat de informatie één op één overgenomen wordt vanuit scholenopdekaart.nl is de informatie voor de ouders zeer beperkt. De schoolgids wordt hier gezien als een informatief document in plaats van een uitnodigend communicatiemiddel waarmee de school zich kan profileren. Belangrijke informatie zoals de missie, visie, identiteit en de manier van werken binnen de school worden erg simpel weergegeven. Zonde, want de schoolgids is juist een mooi (naslag)middel om (nieuwe) ouders te laten weten waar de school voor staat en welke onderwijsvisie de directie en het team hebben. Juist door dit goed te verwoorden krijgt de school een eigen identiteit en bouwt de school aan een positieve presentatie.

Conclusie
Het is duidelijk, wij zijn geen fan van de Scholen-op-de-kaart-schoolgidsen. Naast dat veel belangrijke en persoonlijke informatie mist, heeft de kant-en-klare schoolgids geen eigen vormgeving in de huisstijl van de school. Alle schoolgidsen van Vensters zijn op dezelfde manier opgesteld en vormgegeven, met dezelfde kleuren, iconen en indeling. Hiermee is jouw schoolgids geen opvaller tussen alle andere schoolgidsen. Een mooie eigentijdse vormgeving en het doorvoeren van de huisstijl, is belangrijk om als school herkenbaar te zijn en om zichzelf te profileren. En ook een ‘gewone’ schoolgids kan digitaal en doorbladerbaar op de website geplaatst worden. Sprankelende foto’s, kleuren, vormen en teksten laten de school opvallen.

Aan de keuze van de one-size-fits-all-schoolgids gaan nog een dialoog en een besluit vooraf. Welk doel heeft de schoolgids en welke plaats neemt deze in binnen de overige communicatiemiddelen, zoals de website en de folder. Hoe communiceert de school met de ouders? Ga niet voor kleurloos, maar juist voor kleurrijk.