Webinar

Je wilt als VO-school nieuwe leerlingen werven. Of je wilt als samenwerkingsverband alle aangesloten schooldirecteuren en -bestuurders tegelijk bereiken met informatie. Een webinar is dé manier om mensen digitaal te bereiken. Maar hoe pak je dat aan? Bij het organiseren van een succesvolle webinar komt veel kijken. Met alleen het online plaatsen van een PowerPoint-presentatie ben je er natuurlijk nog niet. Huis Communicatie helpt.

Een webinar kun je zien als een uitzending op tv, maar dan met veel meer mogelijkheden. Deelnemers loggen in via een vooraf verstrekte link en beleven het webinar mee met hun eigen laptop, tablet, pc of mobiel. Webinar is een samentrekking van ‘web’ en ‘seminar’. Het is mogelijk om het volledige webinar live uit te zenden, maar je kunt er ook presentaties of video’s in opnemen. Waar je voor kiest, hangt af van je doel.

Een vorm die past

Huis Communicatie heeft inmiddels al heel wat webinars verzorgd voor onder meer VO-scholen. Bijvoorbeeld ter vervanging van de fysieke Open Dag of informatieavond voor ouders en leerlingen van groep 7 en 8. Om je webinar succesvol te laten zijn is het zaak een passende vorm te kiezen voor elk stuk informatie dat je wilt delen.

Ik wil een webinar

Online communicatie heeft eigen spelregels. Samen met de school of het bestuur zetten wij de inhoud die normaal gedeeld wordt op bijvoorbeeld een Open Dag of tijdens een ledenvergadering om naar een vorm die past bij een digitale versie. Als dat goed gebeurt, is een webinar een aantrekkelijke manier om veel mensen tegelijk te bereiken én inhoudelijke informatie met hen te delen.

Ga voor interactie

Klassieke elementen als een toespraak van de rector en een PowerPoint-presentatie van het (onderwijs)aanbod kunnen een plek krijgen in een webinar. Huis Communicatie adviseert om ook visuele en interactieve elementen toe te voegen, zoals video’s waarin bijvoorbeeld leerlingen laten zien hoe het onderwijs in de praktijk vorm krijgt of een infographic die meer vertelt over waar het bestuur zich hard voor maakt. Dat maakt het persoonlijker en in het geval van online communicatie is dat erg belangrijk. 

De kracht van webinars

Webinars zijn meer dan een online surrogaat voor offline communicatie in tijden van corona. Deelnemen aan het webinar is makkelijk en kan gewoon thuis vanaf de bank of aan de eettafel. Ze bieden dan ook eigen en unieke kansen. Doordat in openbare chatboxen alle vragen zichtbaar zijn voor alle deelnemers kan er kennis en ervaringen worden gedeeld. 

Differentiatie binnen een webinar 

Bestuursleden, rectoren en leraren draaien hun hand niet om voor een presentatie voor een grote groep, maar presenteren voor video wordt vaak spannender gevonden. Het is waar Huis Communicatie bij kan helpen. Met een interactieve digitale live-uitzending via internet geef je een sprankelende presentatie over jouw school of bestuur. Deelnemers kijken ontspannen vanaf de bank mee en kunnen tussendoor vragen stellen via de chat. Zo leg je toch persoonlijk contact.  

De invulling van een webinar

Je kunt een webinar op verschillende manier invullen. Het is vooral belangrijk dat je kijkt naar waar de school of het bestuur voor staat en de boodschap die je wilt overbrengen. Kies daarna een vorm die hier goed bij past.

  • Een interview met een leraar en/of een leerling is leuk in videovorm.
  • Een animatie is zeer geschikt om meer informatie te geven over de invulling van het onderwijs.
  • Een gezamenlijke kick-off leent zich goed voor een live welkomstwoord door de rector of bestuursvoorzitter. Daarna kunnen deelnemers een 'break-out-sessie' volgen over een onderwerp dat hen interesseert.

AVG-proof

Interactie met deelnemers ontstaat in chatboxen waarin ze tijdens het webinar direct hun vragen kunnen stellen. Het is mogelijk om een openbare chatbox te gebruiken voor algemene vragen en daarnaast een privéchat. Die laatste kan gebruikt worden als er specifieke vragen zijn. Twee of drie medewerkers van de school of het bestuur beantwoorden hier tijdens het webinar met elkaar de vragen. Het programma waar Huis Communicatie mee werkt, is volledig AVG-proof. We delen geen informatie over deelnemers van het webinar met derde partijen, die informatie is alleen voor de scholen zelf. Ouders registreren vooraf en zonder toegang tot het webinar komen deelnemers niet in de chatbox.

Wat werkt? 

Uiteraard is er naast een webinar nog meer mogelijk! Al eens nagedacht over het samenstellen van een informatiepakket, een schoolbezoek, of een chat-spreekuur? Wij denken graag met je mee wat werkbaar is voor de school of een bestuur. Samen bespreken we welke middelen we gaan inzetten en maken we een passende planning. Uiteraard verzorgen wij graag ook de uitvoer.  
 
Kan de school of het bestuur onze hulp gebruiken? We horen graag van je! Neem contact op via 0252 34 36 48 of mail ons.

Ik wil een webinar