Bloggen opent je wereld

Het aantal bloggers op internet neemt steeds meer toe: vorig jaar bekeken wereldwijd 3,2 miljard internetgebruikers maar liefst 152 miljoen blogs. Je denkt misschien bij bloggen aan moderne onderwerpen zoals food en fashion, maar ook in het onderwijs is er veel om over te bloggen. Als blogger kan je een mentor- en expertrol voor jouw volgers vervullen. Bloggen en sociale media zijn belangrijke communicatiemiddelen in iedere branche, dus ook in het onderwijs. Daar zijn energieke bloggers van harte welkom!

Zitten mensen wel op mijn blog te wachten? Wel als je onderwerpen hebt die het onderwijs beter, steviger en leuker kan neerzetten. Ook als je inzichten, kennis en meningen hebt die niet alledaags zijn, is bloggen een goed instrument. Zelfs als je denkt dat je daar niet aan voldoet, dan nog zou bloggen weleens iets voor jou kunnen zijn. Bloggen maakt je creatief en je wordt er een betere schrijver van.

Onderwijs inspireert. Communiceer dit eens op een heel andere manier met bijvoorbeeld ouders of met leerlingen. Bloggen is echt niet alleen voor leidinggevenden. Is er een docent of leraar die er plezier in heeft om regelmatig te vertellen wat hij of zij meemaakt in de klas? In het onderwijs lopen veel experts rond, die hun expertise volop voor leerlingen inzetten. Je kunt meer doen met de kennis die er op scholen, bij besturen en samenwerkingsverbanden is. Waarom zou je die kennis niet delen in een aantrekkelijke blog? Een goede blog kan voor een school (en voor de lezers!) een enorme oppepper betekenen. Het kan zelfs meer leerlingen opleveren.

Er zijn voorbeelden in overvloed van bloggers die inspirerend en bepalend zijn. Neem bijvoorbeeld de blog van Pedro de Bruijckere over onderwijs, jongeren, cultuur en media: https://pedrodebruyckere.blog/page/10/

Of de blog van André Manssen, allang gepensioneerd, maar steeds presenteert hij weer een aantrekkelijke blog: https://manssen.blogspot.com/
Lisa Nielson vond school vervelend en saai. Ze knapte er op af. Nu schrijft ze een blog waarin ze haar ideeën deelt en anderen inspireert om aantrekkelijk onderwijs te geven:
https://theinnovativeeducator.blogspot.com/

Bloggen is win-win. Je wordt er zelf (nog) slimmer van. Je vergaart immers allerlei informatie voor je blog en leest die kritischer en met meer aandacht. Daardoor groeit jouw kennis en vorm je bewust je mening.

Durf je het blogavontuur aan? Bedenk dan eerst hoe vaak je wilt gaan bloggen en maak daarvoor een planning. Weet je nog niet waarover? Er zijn vast mensen in jouw omgeving met wie je een kwartiertje kunt sparren over de onderwerpen. Weet wat er speelt op school, in de samenleving; het zijn mooie onderwerpen voor een blog.
Neem de tijd voor het schrijven van een blog. En zit je dan in je schrijversflow? Doorbreek die niet en ga gerust door met je volgende blog. Ben je al een tijdje aan het bloggen? Evalueer dan regelmatig je artikelen. Wat wordt goed gelezen? Wat niet? Die evaluatie helpt je om blogs aan te bieden die nog beter aansluiten bij jouw doelgroep / ouders / leerlingen.

Overtuigd? Wil je starten met bloggen? Als je een website hebt van Huis Communicatie / Nieuweschoolwebsite.nl dan kunnen wij daar een blogmodule inbouwen. Heb je dat niet, dan kun je ook contact opnemen met je eigen webbouwer. Voor onderwerpen voor een blog of hulp bij het schrijven helpen wij je graag verder. Veel succes met het bloggen!


Wattstraat 16   2171 TR    Sassenheim   T 0252 34 36 48   E info@huiscommunicatie.nl  W www.huiscommunicatie.nl