Blogs

Schrijf teksten die iedereen begrijpt

Schrijf teksten die iedereen begrijpt

Ruim 5 miljoen Nederlanders hebben moeite om brieven van de overheid te begrijpen*. Vooral lange zinnen, onbekende woorden en vaag taalgebruik maken de teksten lastig. Scholen en schoolbesturen willen deze grote groep Nederlanders niet vergeten in de communicatie. In dit artikel geef ik tips om zo te schrijven dat iedereen je teksten begrijpt.
Samen bouwen aan passend onderwijs

Samen bouwen aan passend onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stimuleert het ontwikkelen van oudersteunpunten voor passend onderwijs. Van alle samenwerkingsverbanden wordt verwacht dat zij een functionerend steunpunt hebben, of in ieder geval concrete plannen om zo’n steunpunt op te zetten. In 2021 publiceerde het ministerie daarom de Leidraad Samen bouwen aan ouder- en jeugdsteunpunten. Huis Communicatie kan hierin begeleiden. 
 ‘Om het kind heen staan: de trampoline zijn én het vangnet’

‘Om het kind heen staan: de trampoline zijn én het vangnet’

Klant aan het woord: John Verhoeff van Kindcentrum O3 

Iemand die ons iedere keer weer inspireert als we hem spreken is directeur en oprichter van Kindcentrum O3 in Den Haag John Verhoeff. Verhoeff vertelt hoe hij van een “gewone school in een buurt die bekend stond als de hoerenbuurt van de stad” een ontmoetingsplek voor de wijk wist te realiseren. Hij pakt het lerarentekort aan door buiten de lijntjes te kleuren én hij omschrijft zijn toekomstdroom voor het kindcentrum: een plek waar ieder kind van droomt. Laat je inspireren.
 

Genderneutraal schrijven

Genderneutraal schrijven

Voetballertjes die Frenkie de Jong of Lieke Martens willen zijn. Jongeren die ontdekken wie ze zijn en waar ze bij horen. Kinderen die houden van ballet, rugby, Lego Ninjago, regenboogeenhoorns – of juist helemaal niet. Hoe communiceer je met al die verschillende leerlingen? En hun (co-, bonus-, plus-) ouders? Onze adviseur Martijn van Lith heeft een liefde voor de Nederlandse taal en cultuur en ging op onderzoek uit. Lees hier zijn tips voor genderneutraal schrijven in het onderwijs. 

Niet te missen: de klassenbomen bij Kindcentrum Vroondaal

Niet te missen: de klassenbomen bij Kindcentrum Vroondaal

Wie een willekeurig klaslokaal bij Kindcentrum Vroondaal in Den Haag binnenloopt, kan er bijna niet omheen. Ieder lokaal is sinds dit schooljaar voorzien van een opvallende klassenboom. Aan de takken en bladeren hangen gedragsafspraken en klassenregels die de leerlingen met elkaar hebben opgesteld. Initiatiefnemer Chris Rademakers, leraar en gedragsspecialist bij Kindcentrum Vroondaal, vertelt hoe ze op het idee is gekomen en wat de voordelen zijn voor de leraren én de leerlingen.