Blogs

Goed overkomen, ook via de webcam

Goed overkomen, ook via de webcam

Vergaderen via Teams is inmiddels net zo ingeburgerd als het sturen van een e-mail. Communiceren wordt steeds digitaler. De webcam is in principe een communicatiemiddel, waarmee je jezelf presenteert. Tijdens gesprekken met bijvoorbeeld je medewerkers, de MR of ouders, is het belangrijk dat je goed overkomt en een professionele indruk achterlaat. Natuurlijk moet ook de boodschap de ander goed kunnen bereiken. Deze tips en trucs helpen hierbij.

Cultuurverandering? Neem je team mee!

Cultuurverandering? Neem je team mee!

Scholen vragen vaak ondersteuning bij het veranderen van de cultuur. De directeur of bestuurder wil wel veranderen, maar het team niet. Tijdens gesprekken met het team, zien medewerkers het juist andersom. Zij willen wel veranderen, maar de directeur begrijpt het niet. Voor iedere verandering heb je elkaar nodig. Maar wat doe je als je elkaar niet weet te vinden?

Gooi eens een hengeltje uit in een andere vijver

Gooi eens een hengeltje uit in een andere vijver

Wist je dat 55 procent van de Nederlanders niet actief zoekt naar een nieuwe baan, maar wel openstaat voor een jobswitch? Scholen of besturen storten zich bij de werving van nieuwe leerkrachten vooral op actief werkzoekenden. Denk ook eens aan latent werkzoekenden, vaak een vergeten doelgroep. Is het in de regio van jouw school of schoolbestuur lastig om onderwijzend personeel te vinden? Gooi eens een hengeltje uit in een andere vijver!
Doelen stellen op de juiste manier

Doelen stellen op de juiste manier

Het is half januari 2019 en het zou zomaar kunnen dat je je goede voornemens en doelen op 2 januari alweer vergeten was. In een workshop die ik gaf vroeg ik aan de deelnemers om hun doelen op te schrijven. Wat mij direct opviel, was dat meer dan 90% van de doelen omschreven was op een manier die niet ondersteunend en zelfs nadelig was voor het bereiken ervan. Ook als de doelen SMART waren geformuleerd. Als je wilt weten hoe je doelen formuleert zodat je ze wél kunt bereiken, dan is dit artikel voor jou interessant.
De rol van media en communicatie bij een crisis. Laat je niet verrassen!

De rol van media en communicatie bij een crisis. Laat je niet verrassen!

Als ervaringsdeskundig adviseur ben ik inmiddels talloze malen betrokken geweest bij crisissituaties van scholen en besturen. Een school die ‘onverwacht’ geëtiketteerd wordt als zeer zwakke school, een financieel debacle, het overlijden van een leerling of docent, seksuele handelingen, fraude; het zijn allemaal gebeurtenissen die uit onverwachte hoek komen en de dagen daarna je agenda bepalen. De media en interne communicatie spelen hier een belangrijke rol. Wil je niet verrast worden door de rol van de media tijdens een crisis of calamiteit, dan is deze weblog interessant voor jou.