Blogs

Hoe schrijf je een goed persbericht?

Hoe schrijf je een goed persbericht?

Is de school of het schoolbestuur op zoek naar media-aandacht omdat er binnenkort gestart wordt met een nieuw onderwijsconcept? Of wordt er verhuisd naar een nieuw gebouw? Dan biedt een persbericht uitkomst om aandacht te genereren vanuit de media. In dit artikel delen we de ultieme checklist voor een goed geschreven persbericht.
Van school tot kindcentrum met consensus als basis

Van school tot kindcentrum met consensus als basis

Het aantal kindcentra groeit flink in Nederland. Veel IKC’s zijn dat wel in naam, maar niet in de praktijk. Door aan het begin de basis op orde te hebben, voorkom je latere problemen. Het is een open deur, maar wij lopen er te vaak tegen aan dat er aan de voorkant onvoldoende tijd is geïnvesteerd.
Van animatievideo tot social clip; er is een video voor elke portemonnee

Van animatievideo tot social clip; er is een video voor elke portemonnee

Communiceren gaat het beste als je dat met een persoonlijke invalshoek doet. Via beeld, tekst en geluid komt de boodschap goed over. Bijna iedere school heeft een promovideo op de website staan of gebruikt die bij wervingsactiviteiten zoals een open dag of informatie-avond. Ook op sociale media komen regelmatig schoolvideo’s voorbij. De prijzen van een promovideo lopen nogal uiteen. Hoe houd je grip op je uitgaven én krijg je een video die bij je past?
Lerarentekort: we leggen ons er niet bij neer

Lerarentekort: we leggen ons er niet bij neer

Dit schooljaar zal het lerarentekort wederom een van de belangrijkste onderwerpen in het onderwijs zijn. Samen krachten bundelen is nodig en wordt ook volop gedaan, bijvoorbeeld in een taskforce lerarentekort. Verschillende schoolbesturen werken niet meer met uitzendkrachten en het aantal zij-instromers stijgt. Er is dus volop beweging. Scholen en besturen werken daarnaast ook zelf aan het terugdringen van het eigen lerarentekort. Inventief werven, boeien en binden van medewerkers is actueler dat ooit. En laten wij daar nu een mooi aanbod voor hebben.
Nieuwe leerkrachten laat ze niet verdwijnen

Nieuwe leerkrachten laat ze niet verdwijnen

Uit onderzoek blijkt dat ruim 80 procent van de nieuwe medewerkers binnen de eerste zes maanden besluit om te blijven of om een bedrijf te verlaten. Nu is het onderwijs geen bedrijf, maar veel zal het elkaar niet ontlopen. De huidige arbeidsmarkt laat zien dat er een leegloop is uit het onderwijs. We geven je 5 tips over het behouden en binden van startende medewerkers. 
1 2